Zelf denkspelletje maken voor je hond
on May 19, 2025

Zelf denkspelletje maken voor je hond

Zelf denkspelletjes maken is creatief, betaalbaar en leuk voor je viervoeter

Soms heb je geen zin om alweer een nieuw speeltje te kopen of wil je je hond mentaal extra uitdagen. Goed nieuws: je hoeft geen dure materialen in huis te halen. Met wat je al hebt liggen, kun je makkelijk zelf een denkspelletje maken voor je hond.

In deze blog delen we drie leuke denkspelletjes die je zelf eenvoudig in elkaar steekt.

Voordelen van denkspelletjes voor honden

Een hond heeft niet alleen beweging nodig, maar ook mentale uitdaging.

Door te snuffelen, zoeken en nadenken blijft je hond mentaal fit en emotioneel stabiel. Zeker op regenachtige dagen of als wandelen even niet lukt door beperkingen, zijn denkspelletjes een uitstekende manier om verveling tegen te gaan.

De voordelen van denkspelletjes:

  • Je hond krijgt structuur en uitdaging in zijn dagelijkse routine.
  • Het versterkt de band tussen jou en je viervoeter.
  • Denkspelletjes helpen bij het voorkomen van probleemgedrag, zoals slopen of overmatig blaffen.
  • Ze zijn geschikt voor honden van alle leeftijden, van pup tot senior.

Bovendien zijn veel honden van nature nieuwsgierig. Ze willen uitzoeken, pakken, verstoppen en werken graag met hun neus.

Geef je hond dus de kans om die instincten te gebruiken in een veilige en gecontroleerde setting.

3 leuke denkspelletjes om zelf thuis te maken

Je hoeft geen professionele trainer of artiest te zijn om zelf een denkspelletje te maken voor je hond. Met alledaagse voorwerpen zoals een plastic fles, eierdoos of handdoek creëer je in enkele minuten een uitdagend spel voor je viervoeter.

DIY denkspel 1: De geurige handdoekrol

Wat heb je nodig?

  • Een oude handdoek
  • Enkele snoepjes of brokjes

Zo doe je het:

Leg een paar snoepjes verspreid op de handdoek en rol hem dan stevig op. Laat je hond de lekkernijen uitrollen en uitzoeken. Je kunt het later moeilijker maken door er een knoop in te leggen. Dit simpele spel stimuleert het gebruik van de neus en zorgt voor flink wat denkwerk.

DIY denkspel 2: Snack-speurtocht met een eierdoos

Wat heb je nodig?

  • Een lege eierdoos
  • Enkele snoepjes of kleine brokjes

Zo doe je het:

Verstop snoepjes onder de klepjes van de eierdoos en laat je hond ze eruit pakken. Sluit de doos niet volledig in het begin, zo begrijpt hij sneller de bedoeling. Zodra hij het spel snapt, kun je het moeilijker maken door hem goed te sluiten of extra gaten in de doos te maken om de geur te versterken.

DIY denkspel 3: Draai-fles puzzel

Wat heb je nodig?

  • Een lege plastic fles
  • Een stuk touw of stok
  • Een handvol brokjes

Zo doe je het:

Maak twee gaatjes in de bovenkant van de fles (net onder de dop) en steek er een touw of stok door. Hang de fles horizontaal op, net hoog genoeg dat je hond er met zijn neus tegen kan duwen.

Vul de fles met brokjes. Je hond moet de fles draaien om de brokjes eruit te krijgen. Dit vraagt geduld, fijne motoriek en doorzettingsvermogen. En het is heel leuk om te zien hoe trots hij is als het lukt.

Slim inspelen op de noden van je hond

Niet elke hond vindt elk spel even leuk. Let dus op de lichaamstaal van je hond tijdens het spelen.

Honden vinden sommige spelletjes geweldig, terwijl andere te moeilijk of te makkelijk zijn.

Bouw rustig op en belonen blijft belangrijk, dat mag met een snoepje, maar ook door vrolijk 'heel goed' te zeggen of hem een aai te geven.

Nog tips voor denkspelletjes:

  • Gebruik een deel van de dagelijkse hoeveelheid voeding tijdens spelletjes, zo voorkom je overgewicht door extra maaltijden.
  • Vervang niet alle wandelingen, maar gebruik hersenwerk als aanvulling op fysieke activiteit.
  • Speel in een rustige omgeving zodat je hond zich kan concentreren.
  • Wissel af: een eierdoos, plastic fles of doos met bekers houdt het leuk en uitdagend.

Zie je het toch niet zitten om zelf een denkspelletje in elkaar te steken? Geen probleem.

Er zijn genoeg leuke alternatieven op de markt. Een van de favoriete denkspelletjes voor actieve hondenrassen is de automatische ballenwerper van Pet Perfect. Dit spel met tennisballen combineert beweging met mentale uitdaging, en laat je hond zelfstandig spelen wanneer jij even pauzeert.

Waarom zelf een denkspel maken?

Een denkspelletje kopen is handig, maar zelf maken is goedkoop, duurzaam én je kunt het aanpassen aan wat je hond op dat moment nodig heeft. Bovendien weet jij als geen ander wat je hond nodig heeft qua prikkels, gedrag of rust.

Door regelmatig samen aan hersenwerk te doen, stimuleer je niet alleen de hersenen van je hond, maar zorg je ook voor meer plezier in jullie dagelijkse routine.

Veelgemaakte fouten bij het maken van een denkspel

Zelf een denkspel maken voor je hond is leuk, maar er zijn een paar veelvoorkomende fouten die je best vermijdt:

  • Ongeschikte materialen gebruiken
    Let op scherpe randen of losse stukjes met scherpe uiteinden, zeker bij puppy's die nog volop ontdekken met hun mond. Gebruik veilige en stevige materialen die niet kunnen splinteren of scheuren.
  • Te moeilijk of te makkelijk starten
    Een spel dat te uitdagend is, kan frustrerend zijn. Begin simpel en verhoog langzaam de moeilijkheidsgraad. Merk je dat je hond snel doorheeft hoe het werkt? Dan kun je het spel moeilijker maken. Is hij onrustig of gefrustreerd? Dan maak je het makkelijker.
  • Verkeerde beloning gebruiken
    Natvoer of plakkerige snacks zijn niet ideaal, vooral niet in karton of stoffen materialen. Gebruik liever droge brokjes of een klein beetje voer dat niet morst en makkelijk hanteerbaar is.
  • Verwarren met eten
    Een denkspel is geen gewone maaltijd. Hou het apart van vaste voedermomenten, zodat het voor je hond duidelijk is dat het om spel en uitdaging gaat, niet om snel eten. Zo blijft het mentaal stimulerend.

Samengevat

Zelf een denkspelletje maken voor je hond is eenvoudiger dan je denkt en ontzettend waardevol. Met simpele materialen en een beetje creativiteit maak je van een gewone dag een mentale uitdaging voor je viervoeter. Haal wat oude materialen op tafel en start met knutselen.

Veelgestelde vragen over denkspelletjes voor honden

Hoe kan ik zelf speeltjes voor mijn hond maken?

Vaak kan dit heel eenvoudig met materialen die je al in huis hebt. Denk aan een handdoek, lege eierdoos of plastic fles. Op onze website vind je 3 leuke denkspelletjes die je makkelijk zelf maakt met wat brokjes of een snoepje als beloning. Deze zelfgemaakte hondenspeeltjes zijn goedkoop, creatief én zorgen voor uren speelplezier. Ontdek de voorbeelden in onze blog over zelf denkspelletjes maken.

Hoe leer je een hond denken?

Door hem spelenderwijs uit te dagen. Je leert een hond ‘denken’ door hem situaties voor te schotelen waarbij hij zelf oplossingen moet bedenken. Laat hem pakken, schuiven of kiezen tussen voorwerpen, bijvoorbeeld door lekkers te verstoppen onder bekers.

Start eenvoudig en verhoog langzaam de moeilijkheid. Denkspelletjes zijn een fijne inspanning die het denkvermogen en het zelfvertrouwen versterken, ook na een wandeling of rustmoment in zijn mandje.

Hoe daag je je hond mentaal uit?

Dat kan op verschillende manieren: verstop bijvoorbeeld wat brokjes in een oude handdoek of laat hem kiezen tussen bekers met een snoepje eronder. Ook bepaalde hondenspeeltjes of zachte ballen die hij moet bewegen om bij een beloning te komen, zijn erg geschikt.

Zorg dat het spel past bij zijn energie en bouw, zeker als hij gevoelige gewrichten heeft. Hou het veilig en leuk: zodra hij gefrustreerd raakt, is het tijd om even te stoppen of het makkelijker te maken. Mentaal uitdagen moet altijd leuk blijven, net zoals bij een kat of ander slim dier.