Welke kleuren ziet een hond?
on May 12, 2025

Welke kleuren ziet een hond?

Een hond kijkt anders naar de wereld dan wij. Waar wij een kleurrijk landschap waarnemen, ziet een hond de wereld met minder kleur, maar met voldoende visuele informatie.

Honden zien voornamelijk blauwe en gele kleuren. Rood en groen zien ze dan weer niet.

Je ontdekt in deze blog welke kleuren je hond precies ziet, waarom hij bepaalde speeltjes beter opmerkt dan andere en hoe je hier als baasje slim op inspeelt.

Welke kleuren ziet een hond wel?

Veel mensen denken dat honden kleurenblind zijn en enkel in zwart-wit zien. Dat is niet helemaal juist.

Een hond is niet volledig kleurenblind, maar ziet een beperkter spectrum aan kleuren dan de mens.

Concreet zien honden vooral blauw en geel. Kleuren zoals rood en groen worden voor hen waargenomen als grijstinten of bruinachtig. Hierdoor valt een blauwe bal op een groene grasmat veel meer op dan een rode.

Dit komt doordat honden, net zoals mensen, kleur waarnemen via kegeltjes in het netvlies. Maar waar mensen drie soorten kegeltjes hebben (voor rood, groen en blauw), beschikken honden slechts over twee soorten kegeltjes.

Door dit verschil kunnen honden minder tinten onderscheiden en zien ze minder nuances in kleuren dan wij.

Hoe werkt het zicht van een hond?

Het zicht van een hond is aangepast aan zijn evolutionaire rol.

Honden zien minder details en zijn licht bijziend, maar hebben een beter vermogen om snel bewegingen op te merken. Een stilstaande rode bal in het gras kunnen ze makkelijk over het hoofd zien, maar zodra dat object beweegt, springt hun aandacht erop.

In hun ogen bevinden zich, net als bij mensen, lichtgevoelige cellen. Namelijk:

  • Kegeltjes voor kleur
  • Staafjes voor lichtsterkte.

Honden hebben relatief weinig kegeltjes, maar veel staafjes, wat hen toelaat om beter te zien in donker of schemering. Hierdoor hebben ze ook een beter zicht bij weinig licht dan wij.

Een ander bijzonder kenmerk is het tapetum lucidum: een lichtreflecterende laag cellen direct achter het netvlies.

Dit lichtreflecterende vlies zorgt ervoor dat invallend licht versterkt wordt. Daardoor kunnen honden ook in donkere omstandigheden goed registreren wat er rondom hen heen gebeurt.

Waarom zien honden kleuren anders dan mensen?

Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes in plaats van drie. Deze zogenaamde kegeltjes bevinden zich in het netvlies en zijn enkel gevoelig voor bepaalde delen van het kleurenspectrum, namelijk blauw en geel. Dit verklaart waarom kleuren rood en groen voor hen amper te onderscheiden zijn.

De invloed van kegeltjes en staafjes bepaalt welke kleuren honden kunnen waarnemen. Omdat mensen drie soorten kegeltjes hebben, kunnen wij verschillende tinten beter onderscheiden dan honden. Hun kleurenzicht blijft beperkt tot enkele basistinten

Daar komt nog bij dat honden over meer staafjes beschikken, wat hen beter laat reageren op beweging in het schemerlicht.

Het tapetum lucidum zorgt ervoor dat ze ook bij weinig licht goed blijven zien. Wat ervoor zorgt dat ze uitstekend kunnen jagen in de vroege ochtend of bij valavond, momenten waarop veel prooidieren actief zijn.

Wat zien honden beter dan mensen?

Hoewel honden minder kleuren waarnemen, zijn er een aantal domeinen waarin ze net uitblinken:

  • Beweging detecteren: Honden kunnen snel registreren wanneer iets beweegt in hun omgeving. Zelfs op een groot terrein of in het halfdonker.
  • Ruimtelijke waarneming: Dankzij hun breed gezichtsveld, dat vaak een weids overzicht geeft van de omgeving, kunnen honden snel schakelen bij veranderingen.
  • Zicht in het donker: De sterke focus op contrast zorgt voor een aanzienlijk voordeel in donkere omstandigheden.
  • Ultraviolet licht: Er zijn aanwijzingen dat honden gevoelig zijn voor ultraviolet licht, iets waar mensen nauwelijks mee werken. Maar hoe dat precies het gedrag beïnvloedt, is nog niet helemaal duidelijk.

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat honden eerder reageren op een bewegend object dan op een gekleurd, stilstaand object.

Wat betekent dit bij het kiezen van speeltjes of tijdens training?

Bij het kiezen van speeltjes of trainingsmateriaal is het belangrijk rekening te houden met wat een hond ziet. Felrode speeltjes mogen voor ons opvallen, maar voor je hond verdwijnen ze mogelijk tegen een groene achtergrond.

Kies voor de juiste kleur

  • Geel en blauw zijn het beste zichtbaar voor honden.
  • Vermijd rood en groen op locaties zoals grasvelden of bossen.
  • Contrast is belangrijk: geel op gras springt meer in het oog dan rood op groen.

Een voorbeeld hiervan is de automatische ballenwerper van Pet Perfect. Deze wordt geleverd met ballen in felgeel die veilig zijn voor de hond. De juiste zichtbaarheid in combinatie met het juiste materiaal verhoogt het spelplezier.

Door het zicht van je hond beter te begrijpen, maak je bewustere keuzes in speelgoed. Dat maakt het niet alleen leuker, maar ook veiliger en effectiever tijdens het spelen of trainen.

Heeft elk ras hetzelfde zicht?

De basis van het zicht is bij alle honden gelijk. Toch kunnen er verschillen zijn in hoe honden zien, afhankelijk van:

  • De bouw van het hoofd: Bij kortsnuitige rassen, zoals mopshonden, staan de ogen meer naar de zijkant, wat het gezichtsveld beïnvloedt.

  • Activiteit: Jachthonden of herders gebruiken hun zicht anders dan gezelschapshonden. De jachthonden letten meer op beweging in de verte.
  • Ervaring: Honden leren met de tijd om bepaalde visuele prikkels sneller te interpreteren, zeker in combinatie met geur of geluid.

Samengevat

Honden zien kleuren, maar anders dan wij. Ze focussen minder op verschillende tinten en meer op contrast, beweging en licht. Door te weten welke kleuren een hond ziet, kun je als baasje betere keuzes maken in speeltjes, training en omgeving.

Gebruik kleuren die ze goed kunnen onderscheiden, zorg voor voldoende licht en hou rekening met hoe een hond zijn zicht gebruikt. Zo ondersteun je zijn natuurlijke gedrag en verbeter je de communicatie tussen jou en je hond.

Veelgestelde vragen

Welke kleuren zien honden het beste?

Honden zien het duidelijkst blauw en geel. Deze kleuren worden het scherpst waargenomen omdat de kleuren blauw door de juiste kegeltjes in het netvlies bevinden. Voorwerpen in deze kleuren vallen sneller op in interactie met je hond. Dat verklaart waarom veel hondenspeeltjes in blauw of geel worden aangeboden.

Wat ziet een hond op de tv?

Honden zien vooral beweging en contrast op televisie. Ze reageren minder op kleur, maar juist sterker op beelden die plots bewegen of fel contrasteren. Omdat het onderscheid maken tussen tinten voor honden beperkt is, zijn felle kleuren of flitsende beelden minder belangrijk dan de snelheid waarmee een object beweegt. Voor veel honden is het interessant genoeg om aandachtig te blijven kijken.

Welke kleur is het moeilijkst te zien voor honden?

Rood en groen zijn het minst zichtbaar voor honden. Op het groene gras bijvoorbeeld valt een rood speeltje nauwelijks op. Honden kleuren zien anders dan mensen, ze herkennen minder onderscheid tussen deze tinten, waardoor ze snel opgaan in de omgeving. Dit komt omdat honden andere receptoren hebben in de ogen dan wij.

Hoe ziet een hond kleur in vergelijking met de mens?

Honden zien mensen in vereenvoudigde kleuren. Waar wij subtiele huidschakeringen of kledingkleuren onderscheiden, zien honden dat in een beperkt kleurenpalet. Dankzij hun scherpere beweging- en geurwaarneming gebruiken ze andere zintuigen om iemand te herkennen. Zo helpt het hen om ondanks een beperkt kleurbeeld toch accuraat te reageren op personen in hun omgeving. Dit is een goed voorbeeld van hoe honden kleuren waarnemen in combinatie met gedrag.

 

 

Â